Καθ. Απόστολος Βουλγαράκης

Διευθυντής Εργαστηρίου, κάτοχος Έδρας AXA για τις Πυρκαγιές και το Κλίμα

Ο Καθ. Απόστολος Βουλγαράκης είναι κάτοχος της Έδρας AXA για τις Πυρκαγιές και το Κλίμα, με βάση το Πολυτεχνείο Κρήτης. Είναι ο διευθυντής του εργαστηρίου AtmECC, μιας δυναμικής, αναπτυσσόμενης ομάδας που μελετά τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των πυρκαγιών. Είναι ειδικός στη μοντελοποίηση του παγκόσμιου ατμοσφαιρικού και γήινου συστήματος. Ειδικότερα, το έργο του έχει επικεντρωθεί στις αλληλεπιδράσεις πυρκαγιών-κλίματος και στην επίδραση των πυρκαγιών στα επίπεδα σημαντικών αέριων ρύπων και αιωρούμενων σωματιδίων. Μετά από  προπτυχιακές σπουδές στη Φυσική (ΑΠΘ, 2002), μεταπτυχιακές σπουδές στη Μηχανική Περιβάλλοντος (Πολυτεχνείο Κρήτης, 2004) και διδακτορικό στην Ατμοσφαιρική Χημεία (Cambridge, 2008), κατείχε θέσεις στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA και στο Πανεπιστήμιο Columbia (2009-2012), πριν μετακομίσει στο Imperial College του Λονδίνου ως Λέκτορας, Ανώτερος Λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής, την περίοδο 2012-2019. Σε συνεργασία με το UK Met Office, ο Βουλγαράκης και η ομάδα του ηγήθηκαν της ανάπτυξης του πρώτου μοντέλου πυρκαγιών (INFERNO) που ενσωματώθηκε στο μοντέλο γήινου συστήματος (UKESM1) του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), το βασικό εργαλείο στο ΗΒ (και από τα πλέον εδραιωμένα παγκοσμίως) για επίσημη προγνωση του κλίματος και του γήινου συστήματος. Ο Δρ. Βουλγαράκης έχει ηγηθεί και συμμετάσχει σε πολλά άλλα διεθνή ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τη NASA, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος του ΗΒ, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Εθνικό Κέντρο Παρατήρησης της Γης του ΗΒ, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με τη συμμετοχή συνεργατών από όλο τον κόσμο (Η.Β., ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ελλάδα, Γαλλία, Νορβηγία, μεταξύ άλλων). Έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικούς ρόλους σεσημαντικά παγκόσμια προγράμματα σύγκρισης κλιματικών μοντέλων, όπως το Atmospheric Chemistry & Climate Modeling Intercomparison Project (ACCMIP), το Precipitation Driver Response Model Intercomparison Project (PDRMIP), το Fire Model Intercomparison Project (FireMIP) και το Chemistry-Climate Model Initiative (CCMI), ενώ συνεισέφερε ως συγγραφέας σε δύο κεφάλαια της Πέμπτης Έκθεσης Αξιολόγησης της IPCC (AR5).

Ραφαήλα Μουργελά

Η Ραφαήλα είναι μηχανικός περιβάλλοντος και η έρευνα της επικεντρώνεται στη μελέτη της επίδρασης των δασικών πυρκαγιών στη σύνθεση της ατμόσφαιρας και στο κλίμα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της θα μελετήσει την επίδραση των εκπομπών των δασικών πυρκαγιών σε παγκόσμια κλίμακα, από την προβιομηχανική εποχή ως σήμερα και στο μέλλον της ατμόσφαιρας, χρησιμοποιώντας μοντέλα προσομοίωσης και πρόβλεψης του συστήματος της Γης. Η έρευνα της χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Μανώλης Πετράκης

Ο Μανώλης Πετράκης είναι φυσικός με ειδίκευση στην υπολογιστική φυσική και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη γεωστατιστική. Η διδακτορική του διατριβή αφορά την ανάπτυξη υπολογιστικά αποδοτικών μη-στάσιμων συναρτήσεων πυρήνα Γκαουσιανών διεργασιών με τη χρήση τεχνικών στατιστικής φυσικής. Οι πυρήνες αυτοί έχουν εφαρμογές στην μοντελοποίηση ακραίων γεγονότων. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί σε μοντέλα θραύσης για την μελέτη της κατανομής των χρονικών διαστημάτων μεταξύ σεισμικών γεγονότων καθώς και στην εκτίμηση ανισοτροπίας σε Γκαουσιανά τυχαία πεδία, με εφαρμογές στην αυτόματη παρεμβολή περιβαλλοντικών δεδομένων. Ως μέλος του εργαστηρίου Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η έρευνα του εστιάζει στην επίδραση των πυρκαγιών στην ατμοσφαιρική σύσταση καθώς και στον ρόλο τους στο παροντικό κλίμα της Γης. Χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.